HTML

VK blog

CSINÁLD!

Utolsó kommentek

  • bekerült: @Tartós Béka: Jól érted ! Igen felelős, de nem a balliberális gyűlölet kampányért, hanem mert ú... (2015.05.14. 07:33) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Tartós Béka: @bekerült: "Teccet volna előre gondolkodni és nem a pénzt nézni, amivel eladta magát !" Jól értem... (2015.05.13. 23:37) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: @keményen drogozó kisember: Igen, Larry túl hülye ahhoz h felfogja. (2015.05.13. 18:38) O Fortuna – Kokó védelmében
  • bekerült: A minap volt vitám arról, hogy a választóink zöme számára a politikai hovatartozás hit kérdése és ... (2015.05.12. 18:53) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Vucsics.Krisztián: @bekerült: "Pont azért írtam ezt, hogy amikor egy példakép leteszi a garast, azzal, hogy az adott ... (2015.05.12. 11:52) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Utolsó 20

Legyen saját könyvesboltod!

2014.04.09. 15:41 Vucsics.Krisztián

Alább egy startup-ötlet, "felkínálom népgazdasági hasznosításra". Nekem most sajnos/szerencsére le vannak kötve a kapacitásaim, ezért a közeljövőben nem tudok a szükséges erőbedobással foglalkozni a dologgal, halogatni viszont nem szeretem az ilyeneket. A szolgáltatásra azonban szükségem lenne és használnám!

Ha valakinek megtetszik, hajrá-hajrá, tanácsadóként természetesen szívesen állok a project rendelkezésére.

azenkonyvesboltom.hu

„Legyen saját könyvesboltod!“ – könyvajánló portál

(a név csak munkanév, biztos lesz majd jobb – olvasdel.hu ? stb...)

 Shakespeare_and_Company_bookshop.jpg

(kép innen)

Leírás

Könyvajánló portál, melyen bárki ajánlhatja a kedvenc könyveit másoknak. A látogató, ha felkeltette az érdeklődését a dolog, meg is veheti a könyvet akár magának, akár másnak ajándékba. (Innentől a szokásos webshop, ennek funkcióira nem térek ki.) Az ajánlók személyes profilt készítenek, melynek lényege – a minimális személyes adaton felül – az általuk ajánlott könyvek listája illetve a hozzájuk írt ajánlószöveg.

A felhasználók számára nyújtott érték

Napjaink kínálati piacán, főleg a relatíve személytelen on-line piactéren egyre nagyobb szerepet kap a személyes ajánlás. Ha van egy általam nagyra tartott valaki, szívesen (ill. könnyebben) megveszek dolgokat, ha ő ajánlja. (Egy ilyen példa az általam társalapított pincearon.hu webshop, ami lényegét tekintve Kovács Antal háromszoros magyar bajnok személyes webshopja és ha tényleg tömören kell összefoglalni, akkor tkp. arról szól, hogy „kóstold meg ezt a bort, mert Anti ajánlja“… miért ne lehetne ugyanezt könyvekkel?)

Konkrét könyvet keresve szintén segíti a vásárlási döntést, ha minél nagyobb számú és minél kvalifikáltabb (minél trollmentesebb) ajánlókat talál az ember érdeklődése tárgyáról.

Az ajánlók („könyvesbolt-tulajdonosok“) számára nyújtott érték

A triviális érték az ajánlásokért kapott jutalék. Az adott aloldalon (pl. vucsicskrisztian.azenkonyvesboltom.hu) keresztül érkezett vásárlók után az ajánló személy jutalékot kap. Hogy a tényleges webshop-üzemeltetést ki végzi, az még kidolgozandó, én magam hajlok arra, hogy a már meglevő webshopokkal kell együttműködni valahogy és nekünk csak az egésznek az emberi oldalára kell fókuszálni.

A kevésbé triviális, de szerintem nagyobb jelentőségű érték az, hogy az általam olvasott könyvek illetve a róluk alkotott véleményem egyfajta részei a személyes identitásomnak, az „énmárkámnak“. Ha pl. jelentkezik nálam valaki munkára, üzleti együttműködésre vagy akár társkeresésre, sokat elárul egy ilyen profil. A profil-oldalak úgyis eléggé mennek manapság! Ha lenne már ilyen portál, én tuti szerepeltetném az önéletrajzomban, online profiljaimban. (Ebből a megközelítésből jön az „azenkonyvesboltom.hu“ névötlet.)

Kábé mint ahogy a Facebook-profilnak vannak ilyen elemei, hogy „Kedvenc zenéi“ meg „Kedvenc filmjei“ meg hasonlók. Csak így intellektuálisabb. :-)

Több közszereplő, véleményvezér, blogger készít a személyes oldalán egy listát a személyes kedvenc könyveiről - ez ennek egyfajta közös platformja lehet. A már meglevő ilyen személyes oldalakat megéri átköltöztetni erre a portálra, hiszen így az ajánló egy egyszeri pár órás munkáért cserébe folyamatosan kapja később a jutalékot (passzív jövedelemforrás).

A vázolt megoldás a minőségi ajánlásokat jutalmazza: aki több, jobb, színvonalasabb ajánlást készít, nagyobb „forgalomra“ és így nagyobb jutalékra is számíthat. Mivel egy könyvet többen is ajánlhatnak, a vevő jutalmazhatja a számára legszimpatikusabb ajánlást azzal, hogy „az ő boltjában“ veszi meg a könyvet.

Az együttműködő könyvesboltok pedig magas színvonalú ajánlásokhoz jutnak, szemben a jelenleg létező "értékeld légyszi, mert csak" alapú, ráadásul az erre fogékonyakat bizony trollkodásra csábító ajánlási rendszerrel szemben.

Technikai megvalósítás, nyitott kérdések, TODO

A konkrét megvalósítás nyilván attól függ, hogy egy teljesen önálló webshop-e, avagy a már meglevő kiadókkal-könyvesboltokkal együtt üzemel-e valamiféle jutalékos rendszerben. Ez az elsők között eldöntendő kérdés, a potenciális jövőbeli partnerekkel együtt meghatározandó. Webshop-tapasztalat van, ráadásul összehasonlíthatatlanul nehezebb terepen (borok: törékenyek, nehezek, tárolásra érzékenyek és jövedéki termékek…), úgyhogy ez nem lehet gond, de val.sz. érdemesebb a nulláról felépítés helyett egy már létező webshopba integrálni.

Vannak műkedvelő könyvesportálok, konyvportal.hu, moly.hu, őket is meg lehet nézni, kérdezni. (Így a usereket nem a nulláról kellene felépíteni, nekik meg elég komoly előrelépés lenne, ha fizetni tudnának a tagjaiknak.)

Kidolgozandó természetesen a jutalékrendszer maga, ötleteim vannak, de itt mindenképpen kell valaki, aki látja belülről az iparágat. A PPC-alapú rendszerekkel szemben itt csak a ténylegesen megvalósult értékesítések után kell fizetni, cserébe viszont beleférhet a büdzsébe annál nagyobb összeg is.

...

Dióhéjban ennyi, az ötleteket, visszajelzéseket örömmel veszem, illetve személyesen is szívesen állok rendelkezésre további kérdések esetén.


Szólj hozzá!

Címkék: startup

A bejegyzés trackback címe:

https://vucsics.blog.hu/api/trackback/id/tr745890400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása