HTML

VK blog

CSINÁLD!

Utolsó kommentek

  • bekerült: @Tartós Béka: Jól érted ! Igen felelős, de nem a balliberális gyűlölet kampányért, hanem mert ú... (2015.05.14. 07:33) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Tartós Béka: @bekerült: "Teccet volna előre gondolkodni és nem a pénzt nézni, amivel eladta magát !" Jól értem... (2015.05.13. 23:37) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: @keményen drogozó kisember: Igen, Larry túl hülye ahhoz h felfogja. (2015.05.13. 18:38) O Fortuna – Kokó védelmében
  • bekerült: A minap volt vitám arról, hogy a választóink zöme számára a politikai hovatartozás hit kérdése és ... (2015.05.12. 18:53) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Vucsics.Krisztián: @bekerült: "Pont azért írtam ezt, hogy amikor egy példakép leteszi a garast, azzal, hogy az adott ... (2015.05.12. 11:52) O Fortuna – Kokó védelmében
  • Utolsó 20

Kurvák vs. informatikusok

2014.01.30. 22:32 Vucsics.Krisztián

A minap egy állásajánlat kapcsán elgondolkodtam, mi is tulajdonképpen a különbség a fenti két mesterség gyakorlói között. Például:

  1. az egyikben többségben vannak a nők, míg a másikban a férfiak
  2. ööö... ööö...

 Azt hiszem, a másik irányból megközelítve jobban járunk.

prosti.jpg

(kép innen)

Nézzük inkább a hasonlóságokat!

„Fiatal voltam és kellett a pénz...“

... hallhatjuk gyakran, amikor valamelyik valóságshow vagy tehetségkutató üdvöskéjéről kiderül, hogy hát, khmmm, másban is tehetséges, mint az éneklésben…  IT-s munkahelyeken szintén hemzsegnek a hajdanán nagyobb ambíciókkal indult fizikusok, matektanárok, ilyen-olyan mérnökök, akik aztán a „kellett a pénz“ szellemében a végén mégis informatikusként végzik. A jelenségre Náni barátom (villamosmérnök...) használta a zseniális leíró erejű és minden további magyarázatot feleslegessé tevő „megélhetési informatikus“ kifejezést.

„Még pár évig csinálom, összeszedek elég pénzt és utána kiszállok.“

A lányok általában lakásra, tinédzserként megszült gyerekük felnevelésére, ilyesmikre gyűjtenek, az ambíciózusabbak egy saját kis boltot, kozmetikai szalont vagy hasonlót szeretnének indítani az ehhez szükséges pénz összeszedése után. „Még pár év, aztán kiszállok.“ Ehhez hasonlóan az általam ismert szinte összes informatikus kikéri magának még a feltételezést is, hogy ő innen menne majd nyugdíjba és mély meggyőződéssel bizonygatják, hogy X éves koruk után már nyugdíjasként / befektetőként / világutazóként / főállású apaként / egy Földközi-tengeri vitorláson stb. fogják napjaikat tengetni. (Én speciel hangulatomtól és évszaktól függően szoktam a mallorcai finca és az Alpok-beli chalet közül valamelyiket mondani, ha valaki a kérdést feszegeti.)

A valóság ezzel szemben mindkét szakmában kiábrándító: a többség csinálja, amíg menthetetlenül ki nem öregszik. A különbség inkább a „mi lesz utána“ elképzelésekben akad: míg a lányok az ősi mesterséggel való szakítás után valamilyen tisztességes munkahelyen kívánják folytatni karrierjüket, addig az informatikusoknak eszükbe sem jut, hogy ezután még egyszer valaha bármilyen munkahelyre betegyék a lábukat.

Alkalmazottak kontra szabadúszók

Mindenki hallott már bordélyházakról és hasonlókról, amik – egy mai modern IT-céghez hasonlóan – a stabilitás és a relatív biztonság illúzióját nyújtják alkalmazottaiknak. A bátrabbak, bevállalósabbak illetve a specialisták (vagy a másik véglet: akit sehova sem vettek fel...) inkább szabadúsznak, a kevésbé magabiztosak valamint akik már megégették magukat az önálló próbálkozásaik során, valahol alkalmazottként vagy „alkalmazottként“ dolgoznak. Ami különbséget azért fontos megjegyezni: a lányok közül akik nem hozzák az elvárt bevételt, hamar az utcán találják magukat, ezzel szemben az informatikusok közül a teljesen nyomik is meglepően sokáig el tudnak lébecolni valami multinál anélkül, hogy a leghalványabb esély lenne arra, hogy a munkaadójuk valaha pénzt lát belőlük.

Perverz ügyfelek!

Nemrég az egyik fejvadász megkeresett azzal, hogy volna-e kedvem az ügyfelének webshopot írni, mert látta az adatlapomon, hogy dolgoztam már webshopnak is [ez itt a reklám helye, katt] meg meg dolgoztam C++-fejlesztőként is, és hát itt lehetne a kettőt együtt… paff... hát inkább mennék el almafát keresztezni pónilóval. De aki ilyeneket akar még hallani, az hívja meg sörözni az első, közelébe eső informatikust, aztán úgy a harmadik korsó után csak győzze elismerő csettintgetések közepette jegyzetelni, mi minden „érdekeset“ nem kértek már tőle a k. megrendelők.

És végezetül:

…és végezetül az örökbecsű André Kostolány-tól, bár ő eredetileg a spekulánsokra hozza példának a lányokat, de az analógia egy az egyben áll az informatikusokra is:

(a videón 1:10-től)

Magyar fordítás: a riporter kérdezi, hogyan lesz valakiből spekuláns, Kostolány válasza egérrel kijelölve olvasható: >> Úgy, ahogy egy ártatlan lány eljut az emberiség legősibb mesterségéhez: először kíváncsiságból csinálja, aztán kedvtelésből, végül pénzért. Én most a második fázisban vagyok, kedvtelésből csinálom. <<


40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vucsics.blog.hu/api/trackback/id/tr745524694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baracskai Zoltán · http://www.baracskai.hu 2014.01.31. 03:36:16

Egyszer beszegettem egy sztriptíztáncossal, aki a következőt mondta: "Pénzért dugok, de ha már csinálom akkor megpróbálom élvezni is"

Nagyon meg kell írni a karaktert, nehogy csak a vitorlázás legyen az élvezet. Mint minden "karakternek" (protagonist) ennek is kell, hogy legyen konfliktusa a kimondott és kimondatlan céljai között. Akkor izgalmas a "karakter utazása", ha az antagonist (ebben az esetben a strici nem kelezően ellenség) céljaival csak néha van konfliktusban.

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2014.01.31. 07:55:20

@Baracskai Zoltán: köszönöm!

Az idézettben (sic!) a lényeg szerintem - mint az életben amúgy is, ld. mentoros cikk pár hete, eggyel lejjebb - a "megpróbálom". Talán ez a poszt is azért született, mert én is megpróbáltam és mostanában sikerült is.

draxi 2014.01.31. 11:22:33

"Kostolány válasza egérrel kijelölve olvasható:"
2014-ben? Ez komoly? Te vmi bena informatikus lehetsz :)

sammydavis 2014.01.31. 12:24:39

Nem béna, hanem ügyfélbarát: Krisz feltételezi, hogy ide nem csak überkockák klikkelnek, hanem földi halandók is. :D

Sadist 2014.01.31. 14:13:06

A kurváknak annyiból azért jobb, hogy nincs szükségük semmilyen képzettségre és nem is nézik le őket annyira, mint egy informatikust.

iBKV 2014.01.31. 15:30:07

Taps és vendégem vagy egy sörre! :) A lényegre tapintottál, én is most szeretnék kilépni az iparból... :)

fagzal 2014.01.31. 17:22:09

Különbségek:
- Egy kurváról 5 perc után megmondom, hogy jó-e.
- Kurvát bármikor találok.
- A kurva pont azt fogja csinálni, amit mondok neki.

Hasonlóságok:
- Egyik sem áll veled szóba, ha nem fizetsz.
- Mindegyik úgy tesz, mintha érdekelnék a problémáid.
- Minél többen vannak egy cég alatt, annál drágábbak, és annál rosszabb a kiszolgálás.
- A nagy pénzt a főnök rakja el.
- Amelyik jól csinálja, annak idővel saját ügyfélköre lesz, amiből megél.
- A legjobbak az esélyeik ha tapasztaltak, de még fiatalok.
- Bármilyen perverz dologhoz értsenek, valakinek pont az fog kelleni.
- Akinek egyedi tudása van, arra nagy a kereslet.

Stb. stb., sokáig lehetne sorolni, csak nem kívánok belefulladni az eufemizmusokba :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2014.02.01. 09:26:48

Ha bármilyen Mallorcán végzendő nyugdíjas tevékenységre pályázol, akkor ziher hogy innen mész nyugdíjba, illetve nem mész, hanem melózol majd mint az állat, nyolcvanévesen.

john nash 2014.02.01. 19:57:50

Ezt tuti hogy bölcsész írta.

OkoskaTo:rp 2014.02.01. 20:13:10

@john nash: Bölcsészmérnök.

A hasonlóságok listáját gyarapítanám még azzal, hogy jelenleg programozóból akkora a hiány, hogy még a legalját is felveszik valahová. Mint ahogy egy laktanya mellett is garantált forgalma van a legocsmányabb kurvának is.

Haibane 2014.02.01. 20:27:40

@OkoskaTo:rp: gondolom itt azinformatikus = windows-t telepít + ótlukot beállít. Programozáshoz valamivel több kell.

OkoskaTo:rp 2014.02.01. 23:21:22

@Haibane: Ha elolvasod a posztot, kiderül, hogy rosszul gondolod.

BenTLor · http://blog.bentlor.hu 2014.02.01. 23:43:55

@Haibane: És ennél még sokkal több tudást igénylő helyeken is túl sok a megélhetési informatikus...

igenember 2014.02.02. 00:31:15

Ez mindig nehéz ügy és a kurválkodást minden szakmával párhuzamba lehet állítani.

J.László 2014.02.02. 03:03:35

Az informatikusnál csak egy hülyébb van: a számítógép felhasználó.

2014.02.02. 07:11:08

Ki az informatikus?
Aki már telepített egyszer Windows-t és még a driverek felét is sikerült felrakni vagy aki a videochipen lévő szilikonlapkát újrapasztázza? Mert ezekből nagyon sok van, de nem nevezném informatikusnak, még rossz informatikusnak sem.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2014.02.02. 07:56:33

@igenember: Ott a pont! Vajon egy tanár, egy buszsofőr, ápolónő, lakatos, ... kíváncsiságból, élvezetből végzi a munkáját?

Azt a pluszt, amire a cikk írója vágyna, csak saját maga tudja beletenni a munkájába. Pontosabban, bármilyen környezetben el kell döntenie, hogy ez a "munkám" vagy a "hivatásom". Nem mindegy!

Háttér: 41 éves rendszertervező programozó vagyok. Egész életemben a "forgalommal szemben" közlekedtem, voltak komoly mélypontjaim, de egyetlen percét sem cserélném el, és nem bocsátanám áruba. Nem pénzért dolgozom, gyakran nem is élvezem. A kíváncsiság az, ami nem múlt el, mert (kizárólag szakmán belül) mindig követtem a legvadabb álmaimat. TALÁN most kezd megtérülni a befektetés (ismét: nem anyagi szempontból).

Szóval, türelem, kitartás, hit... Hiába szólnak a hírek "Vasemberről" meg Zuckerbergről, ezt a világot Neumann János meg a PARC találta ki - őket megérteni, hozzájuk felnőni idő és kitartás kell, nem elég a vagyon meg a szerencse. És nem sikerülhet mindenkinek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.02.02. 09:37:42

Erdekes , en nem nagyon lattam infost meg, aki nem a szakmajabol akarna majd nyugdijba menni. Imadoma munkam, nem vagyom masra.

@Kedves Loránd: a hatterre: helyes:)

Ronald 2014.02.02. 10:09:32

@laptop szerviz:
"a videochipen lévő szilikonlapkát újrapasztázza? "

Na, ennek azért fussunk neki még egyszer.
.

Ronald 2014.02.02. 10:15:50

@Kedves Loránd:

"el kell döntenie, hogy ez a "munkám" vagy a "hivatásom". Nem mindegy!"

Milyen fogalmak ezek már? Mi az, hogy "hívatás" ?
Ki hívja, hova?
Hívatása egy önjelölt prédikátornak lehet, aki szerint valami felsőbb hatalmak pont őt "hívatták" valamire.

Minden ami nem ilyen - az MUNKA.
Legfeljebb jókedvvel csinálja, vagy nem, tehetséges benne, vagy nem - de akkor is munka.

Faszkivan már attól is, hogy "az orvos nem szakma, hanem hívatás".

Egy frászt nem szakma - pont olyan szakma, mint a többi, csak jóval kisebb a felelősség.
- Mert ha egy szoftver nem fut - megnyúzzák a programozót.
- Ha egy beteg idő előtt kifingik a félrekezeléstől... na akkor mi van? Semmi. Elvégre az orvos is csak ember.

Persze, ilyenkor az.
.

prim 2014.02.02. 10:39:33

@laptop szerviz: Egyrészt béna a honlapod, legalábbis Firefox alatt furcsán jönnek be az ékezetes karakterek. Végül is valahogy dekódolható, de azért ez így gáz.....
De azért aki a videochipen lévő szilikonlapkát újrapasztázza, az már valaki lehet :)

Nekem erről a "Bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű" közhely jutott eszembe.

DocBulywood 2014.02.02. 10:39:58

Különbségek:
- Egy kurváról 5 perc után megmondom, hogy jó-e.
- Kurvát bármikor találok.
- A kurva pont azt fogja csinálni, amit mondok neki.

Hasonlóságok:
- Egyik sem áll veled szóba, ha nem fizetsz.
- Mindegyik úgy tesz, mintha érdekelnék a problémáid.

A barátnők is ilyenek,
Ez a való világ...

phaidros 2014.02.02. 10:43:25

@Sadist: ki nézi le az informatikust? :-o Csak megkérdezem, a hazai, de németországinak megfelelő fizummal, hogy kire szarjak. :)

2014.02.02. 10:54:48

@prim: érdekes, eddig, ha szóba került a honlap eddig mindenkinek inkább tetszett, bár persze ahhoz kellene némi intelligencia, hogy lebénázás helyett felhívd a figyelmet egy hibára (hozzáteszem az összes böngésző alatt jó kivéve a Firefostot, ami talán nem is véletlenül van erősen hanyatlófélben, mielőtt még megtámadsz nézz utána, 5 év alatt 48%-ról már 29% alatt van szerencsére...)
egyébként a szilikon pasztázás az alap, ennél sokkal durvább is van, na de itt nem ez a fő téma :)

2014.02.02. 10:55:36

@Ronald: igen, olvasd el, értelmezd és hidd el, hogy sok ilyet látok

serwer 2014.02.02. 11:16:27

@laptop szerviz:
Azt éppen a látogatóid 29 százaléka. :D
Ha még hozzávesszük az IE-t és a Chrome-ot, akkor talán kijelenthető, hogy a weblapod tényleg használhatalan.
s28.postimg.org/utd0qi5vx/chrome.jpg
s10.postimg.org/4wgvetwyx/image.jpg

2014.02.02. 11:31:25

@serwer: ja igen kiderült, h a szolgáltatom frissített vmit éjjel a szerverén és megdugta a .htaccess file-omat, bár gondolom ez nektek sokat nem mond.

2014.02.02. 11:34:14

merthogy akkor a fikázás helyett esetleg segítettek volna, de tudom ez erre felé még akkor sem szokás, ha véletlenül valami fogalmatok is lenne a dologról.
mindenesetre ha így is azért köszönöm a "jószándékot", hogy sikerült gyorsan mogoldanom

prim 2014.02.02. 11:50:29

@laptop szerviz: Azért azt is vegyük számításba hogy ez egy fikázós poszt, és a hozzászólások zöme is arról szól hogy kinek van nagyobb...Szóval itt csak szájkarate folyik. "szilikonlapkát újrapasztázza" ez meg szimpán nyelvtannácizás. A szilikonlapka újrapasztázása, nem ugyanaz mint a videochip újrapasztázása. Mint ahogy a kecsesen ringó fecske, és a recsegve fingó kecske is csak első hangzásra tűnik hasonlóan, de alapvetően 2 különböző dologról szól.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.02. 12:00:25

Ipadon nem olvashatö sehogysem. Amúgy a cikk szerint minden informatikus rendszergazda. Értem.

Exploiter 2014.02.02. 12:16:14

@laptop szerviz:

Egy tipp ingyen: ne használj sor pozicionálásra fehér karaktereket. Egy left margin megoldja a problémádat.

David Vetala 2014.02.02. 12:22:51

Ertem en, savanyu a szolo :)

Sydra7 2014.02.02. 12:28:58

Ez a cikk iskolapéldája a magyar emberek között vírusként terjedő inkompetenciának, naivitásnak és kishitűségnek! A kommentek még rosszabbak. Félelmetes ahogy az emberek felépítik a saját poklukat, amit az életüknek neveznek és utána fájdalmukban rinyálnak mindenről, ami létezik.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.02. 13:45:11

Hól értem, hogy a blogger azért aggodalmaskodik, hogy egyszer kiöregszik, és a fiatalok átveszik a helyét?

Én ettől nem félnék a helyében. Mert ahogy az iparág fejlődik, ő úgy tudja bővíteni a tudását, hogy egy kezdő egyetemistának már esélye sem lesz megtanulni a képzés öt éve alatt.

kvadrillio 2014.02.02. 14:06:07

az igazi informatikus...megszállott !......a hobbija és munkája ugyan az...és az ilyen hülyét....A PÉNZ SEM BEFOLYÁSOLJA.....:)))

mirx 2014.02.02. 17:31:45

hát ez elég száni lett. nem kell informatikusnak lenni, ha utálja az ember. ennyi.

2014.02.05. 05:01:01

@Ronald: Csak nem hagyom válasz nélkül... :-)

Attól tartok, te még ezek szerint nem láttál igazi embert... nem olvastál a görögök "géniusz" fogalmáról, vagy a flow-ról (vagy nem fogod fel).

Nagybátyám körzeti orvos volt. Egyszer vonaton csíptem el két nénike beszélgetését, akik ódákat mondtak a "doktor úrról"; halála után a falu emlékművet állított neki.

Mit kell ehhez tenni? Nos például MINDEN reggel hatkor berregtette a Trabantját, mert vért venni a faluba az aznapra kiírt labor vizsgálatokhoz, hogy ne kelljen később reggelizniük. Nem tartotta a markát ezért, hanem úgy gondolta, ez a DOLGA!

ÉRTED??? ERRŐL beszél az, aki orvossal kapcsolatban hivatást emleget, még ha te nem is találkoztál ilyennel, és el sem tudod képzelni, hogy lehet olyan terület, amelyhez TE így állnál hozzá. Sajnos.

Velem kapcsolatban igazad van, talán őrültebb is vagyok, mint amilyennek elképzeltél. Szerinted. Lásd például ezt itt: hajnalvilag.blogspot.hu/2014/02/kuszob.html

diszkriminans (törölt) 2014.09.22. 10:00:10

Egy nagy különbség:

Ha van egy kurva az ismertségi körödben, akkor nem szólsz neki, ha nagyon kanos vagy, hogy lehetne-e egy ingyen menetet, ha viszont ismersz egy informatikust, akkor bizony meg fogod kérni, hogy segítsen, ha baj van a gépeddel.
süti beállítások módosítása